Tamidra Yan Etkileri Nelerdir? İlaç Bilgisi ve Yan Etkileri

TAMIDRA MR nedir ve ne için kullanılır?

  • TAMİDRA MR 0.4 mg sert kapsüller şeklindedir.
  • TAMİDRA, 20, 30 ve 50 kapsüllük blister ambalajlarda piyasaya sunulmaktadır.

  • TAMİDRA’nın etkin maddesi olan tamsulosin hidroklorür, "alfaı-adrenoseptör antagonistleri" olarak adlandırılan bir ilaç grubunun üyesidir. "Aİfa,-adrenoseptürler" vücudun çeşitli bölümlerinde hücre yüzeyinde bulunan algılayıcı yapıların (reseptör) bir türüdür. Bu yapılar, hücreye gelen mesajları alglayarak, hücrenin o mesaj doğrultusunda faaliyette bulunmasını sağlarlar.
  • Tamsulosin hidroklorür alfa!-adrenoseptörleri seçici olarak bloke eder. Bu yapıların faaliyetlerinin bloke edilmesi, prostat ve idrar yollarındaki düz kasları gevşetir. TAM İD RA böylelikle idrarın, idrar yollarından daha rahat geçmesini sağlar, idrara çıkmayı rahatlatır ve idrar sıkışması hissini hafifletir.

    Yan Etkileri Nelerdir?

    Tüm ilaçlar gibi TAMIDRA MR’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

    Aşağıdakilerden biri olursa TAMIDRA MR’ü kullanmayı durdurun ve derhal doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz.

    Vücudun yumuşak dokularında (örn. boğaz, dil) ani lokal şişme ve nefes alıp vermede güçlük (anjiyoödem) ve/veya deride kaşıntı/döküntü birlikte olabilen şiddetli alerjik reaksiyonlar;

    Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

    Eğer bunlardan sizde mevcut ise, sizin TAMİDRA’ya karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir. Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.

    Aş ağı dakil erden herhangi birini fark ederseniz hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz

    Çarpıntı, kan basıncında azalma (özellikle oturur veya yatarken aniden ayağa kalkıldığında);

    Baygınlık

    Peniste istenmeden ortay a çıkan, uzun süren ve ağrılı olan sertleşme (priapizm);

    Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.

    Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.

    Aş ağı dakil erden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza söyleyiniz

    TAM İD RA ile bunlardan başka şu istenmeyen etkiler gözlenmiştir:

    Yaygın olarak bildirilen yan etkiler (10 kişide l’den az, 100 kişide l’den fazla kişiyi etkileyen):

    Baş dönmesi

    Yaygın olmayan şekilde bildirilen yan etkiler (100 kişide l’den az, 1,000 kişide l’den fazla kişiyi etkileyen):

    Baş ağrısı

    Burun iltihabı (rinit)

    Bulantı, kusma, ishal, kabızlık

    Döküntü, kaşıntı, ürtiker

    Anormal ejakülasyon; bu durum boşalma esnasında meni sıvısının penisten dışarı çıkmayıp, mesane içine girmesi anlamındadır ve zararsız bir durumdur

    Olağan dışı halsizlik

    Bunlar TAMİDRA’nın hafif yan etkileridir.

    TAMIDRA MR Nasıl Kullanılır?

    İlacınızı her zaman için, tam olarak doktorunuzun söylediği şekilde alınız. Emin değilseniz doktorunuza veya eczacınıza danışarak kontrol ediniz.

    Önerilen doz, kahvaltıdan ya da günün ilk öğününden sonra alınmak üzere, günde 1 kap süldür.

    TAMİDRA kapsülü bütün olarak yutunuz. Kapsülü ezmeyiniz ya da çiğnemeyiniz, çünkü bu etkin maddenin değiştirilmiş salimim etkileyebilir. Kapsül bir bardak su ile alınmalıdır.

    Çocuklarda kullanımı

    Yaşlılarda kullanımı:

    Yaşlılarda kullanımı: Tamsulosinin 65 yaş üzeri hastalardaki güvenlilik ve etkinliği, 65 yaş altındaki hastalardakinden farklılık göstermemektedir. Ancak bazı yaşlı hastaların daha duyarlı olabilecekleri göz ardı edilemez.

    Özel Kullanım Durumları

    Böbrek yetmezliği: Böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir.

    Karaciğer yetmezliği: Hafif ve orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir. Ancak ağır karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır.

    Eğer TAMİDRA ’nın etkisinin çok güçlü ya da çok zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

    TAMIDRA MR

    Doz Aşımı Durumunda Ne Yapılmalıdır?

    TAMİDRA ’dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

    Çok sayıda TAMİDRA alınması kan basıncında istenilmeyen bir düşmeye sebep olabilir.

    TAMIDRA MR Kullanmayı Unuttuğumda Ne Yapmalıyım?

    Eğer tavsiye edilen günlük TAMİDRA kapsülünüzü almayı unutursanız, aynı gün içinde daha sonra hatırlar hatırlamaz alınız. Eğer o günü kaçırırsanız, ilacınızı reçete edilen şekilde kullanmaya devam ediniz.

    Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

    TAMIDRA MR Kullananlar İçin Tedavi Sonrası

    Eğer TAMİDRA tedavisi gereğinden önce sonlandırılırsa, başlangıçtaki şikayetleriniz geri dönebilir. Bu nedenle, şikayetleriniz ortadan kalkmış olsa bile, doktorunuz reçete ettiği sürece TAMİDRA kullanmaya devam ediniz. Eğer bu tedaviyi durdurmak istiyorsanız, mutlaka doktorunuza danışınız.

    TAMIDRA MR kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

    TAMIDRA MR Kimler Tarafından Kullanılmamalıdır?

    Tamsulosine veya bu ilacın içindeki yardımcı maddelerden birine karşı aşırı duyarlı (aleıjik) iseniz. Aşırı duyarlık kendisini vücudun yumuşak dokularında ani lokal şişmeler (örn. boğaz ya da dil), nefes almada güçlük ve veya kaşıntı ve döküntü şeklinde gösterebilir (anjiyoödem),

    Yatar durumda iken ya da otururken ayağa kalktığınızda baygınlık ortaya çıkıyorsa (ortostatik hipotansiyon),

    Ağır karaciğer hastalığınız varsa.

    TAMIDRA MR Kullananlar Nelere Dikkat Etmelidir?

    LLANINIZ

    Bu tip diğer ilaçlar ile olduğu gibi, TAMİDRA kullanırken, nadiren baygınlık ortaya çıkabilir. Bu nedenle, baş dönmesi ve halsizlik belirtileri başladığında, bunlar geçinceye kadar oturmalı veya bir yere uzanmalısınız.

    TAMİDRA ile tedaviye başlamazdan önce, doktorunuz sizde iyi huylu prostat büyümesine benzer belirtiler veren başka hastalıkların (prostat kanseri) mevcut olmadığından emin olmak için etraflıca inceleyecektir.

    Ağır böbrek hastalığınız varsa (kreatinin klerensi <10 ml/dk), doktorunuza söyleyiniz. Tamsulosin çok ender olarak, peniste istenmeden ortaya çıkan, uzun süren ve ağrılı olan sertleşme (priapizm) ile ilişkili bulunmuştur. Böyle bir durum oluştuğunda, mutlaka doktorunuza başvurunuz.

    Halen tamsulosin almakta olan ya da geçmişte almış olan bazı hastalarda, katarakt

    ameliyatı sırasında, ameliyatı güçleştiren bazı sorunlar ortaya çıkmıştır. Katarakt hastalığı (göz merceğinin bulanıklığı) nedeniyle ameliyat olacaksanız, lütfen göz doktorunuza TAMİDRA kullanmakta olduğunuzu söyleyiniz. Böylelikle doktorunuz, göz

    ameliyatınızda kullanılacak ilaç ve cerrahi teknikler konusunda gerekli hazırlıklarını yapabilecektir. Doktorunuza ameliyattan önce ilacınızı geçici olarak bırakmanızın gerekip gerekmediğini sorunuz.

    Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa, sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

    TAMIDRA MR İle Birlikte Yiyecek ve İçecek Tüketimi

    Belirtilen ilaç ile birlikte tüketilmesi sakıncalı olan yiyecek ve içecekler nelerdir? Ne yemeli veya ne yememeliyiz?

    TAMİDRA kahvaltıdan ya da günün ilk öğününden sonra, bir bardak su ile alınmalıdır.

    Hamilelik (Gebelik) Döneminde Kullanılır mı?

    TAMİDRA yalnızca erkek hastalara yönelik olduğu için geçerli değildir.

    Araç ve makina kullanımı

    TAMİDRA’nın araç ve makine kullanma becerisini etkilediğine yönelik bilgi bulunmamaktadır. Ancak baş dönmesi oluşabileceğini aklınızdan çıkarmayınız. Böyle bir durum sizde ortaya çıkarsa, dikkat gerektiren aktivitelerden kaçınmanız gereklidir.

    TAMIDRA MR Etken Maddesi Nedir?

    Bu tıbbi ürün her dozunda 9.10 mg sodium alginat, 1.50 mg sodyum lauril sülfat ve 0.07 mg sodyum hidroksit ihtiva eder. Her dozunda 20 mg’dan daha az sodyum ihtiva ettiğinden, sodyuma bağı herhangi bir olumsuz etki beklenmez.

    Diğer İlaçlar İle Birlikte Kullanılır mı?

    TALUSİN, atenolol, enalapril, nifedipin, (bunlar kalp ve damar hastalıklarında kullanılan ilaçlardır), teofılin (solunum hastalığı ilacı), simetidin (bir mide ilacı) ve furosemid (idrar söktürücü) ile doz ayarlaması yapılmaksızın kullanılabilir.

    Diklofenak (bir tür ağrı kesici) ve varfarin (kan sulandırıcı), tamsulosinin vücuttan atılmasını hızlandırabilir.

    TAMİDRA’nın aynı gruptan (alfaradrenoseptör blokerleri) diğer ilaçlar ile birlikte kullanılması, kan basıncında istenilmeyen bir düşmeye yol açabilir; bu nedenle bu ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.

    TAMIDRA prospektüsünü PDF dosyası olarak indirmek için buraya
    –Arşiv–
    –Arşiv–

    Yorum yapın