Acımış Tereyağı Yenir mi?

Kurabiyelere kattığınız, kahvaltıda ekmeğe sürdüğünüz, yemeklerinize tat veren tereyağı vazgeçilmez gıdalarınızdan biridir.  Tereyağı hayvancılık işiyle uğraşan köylülerce bulunmuştur. Tereyağı, inek sütü, keçi sütü, manda sütü ve koyun sütünden elde edilmektedir.  Bayatlayan, uzunca bir süre kullanılmayan tereyağların tatlarında bozulma meydana gelebilir. 

Acıyan Tereyağını Tekrar Tüketebilmek İçin Uygulanabilecek Yöntemler Nelerdir?

Bozulmaları engellemek için bazı yöntemler mevcuttur.  Bozulan tereyağını çöpe atmak yerine tekrar eski lezzetine dönüştürebiliriz. Uzun bir süre kullanmayacağınız tereyağını muhafaza etmek için kullanmanız gereken tuzdur.  Yapacağınız şey yağın içine belirli miktarda tuzu ekleyerek karıştırmanız.  Bu durumda saklanan tereyağında hiçbir bozulma ve tat değişmesi oluşmayacaktır. 

Bozulan Tereyağını Havuç İle Eski Haline Nasıl Dönüştürebilirsiniz?

Bir diğer yöntem ise uzun süredir kullanılmadığı için acıyan, tadı değişen, üzerinde renk dalgalanması oluşan ve sonuç olarak bayatladığını düşündüğünüz tereyağının ortasına bir adet havucu yerleştiriyoruz.  Havucu yerleştirmeden önce güzelce yıkayıp kabuklarını soymanız gerekmektedir.  

Daha sonra yaklaşık olarak 5-6 saat havuç bu şekilde tereyağının içerisinde bekletilmelidir.  5-6 saat sonra tereyağına baktığınızda hiçbir acı tat olmayacaktır.  Havuç ile yaptığınız işlem sonrası acı tat devam ediyor ise tereyağınız kullanılmayacak durumda olabilir veya işlemi yaparken hata yapmış olabilirsiniz.  Tereyağındaki sorunlardan diğeri ise zamanla oluşan küflenmedir.  Tereyağındaki küflenme fark edildiği andan itibaren tüketilmemelidir. 

Tereyağının Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır? 

Tereyağının bozuk olduğu tadına baktığınızda ağzınızda oluşan acılaşmadan anlaşılabilir. Bunun yanı sıra üzerinde oluşan farklı renk dalgalarından da bozulduğu anlaşılabilmektedir. 

Tereyağı Acımadan Nasıl Muhafaza Etmeliyiz?

Bu sıcak yaz aylarında tereyağını bozulmadan saklamanız için soğuk alanlara ihtiyaç olmaktadır. Tereyağını muhafaza ederken soğuk yerlerde bulundurmaya dikkat edilmelidir. 

Yorum yapın