
Tıp alanında ambliyopi olarak da isimlendirilen göz tembelliği genellikle küçük yaşlarda ortaya çıkan bir hastalık çeşididir. Çoğunlukla tek gözde ancak bazen de iki gözde meydana gelebilen görme azlığı hastalığına göz tembelliği ismi verilmektedir. Görme azlığı şikâyetinin yanı sıra çift görme gibi etkileri de bulunabilen bu hastalığın sebepleri göz derecelerinin farklı olması, katarakt ya da şaşılık gibi nedenler olabilir.
Göz tembelliğinin erken teşhisi önemlidir. Çocukların gelişim dönemlerinde özellikle okul dönemlerinde göz muayeneleri yapılmalı ve bu muayeneler ertelenmemelidir. Özellikle genetik kalıtsal hastalığı bulunan çocuklar için göz muayenesini zamanında yaptırmak çok önemlidir. Tedavisi mümkün olan bu hastalık eğer küçük yaşlarda aileler tarafından göz muayeneleri ya da şikayetler ile saptanmaz ve tedavisine başlanmaz ise bu durum kalıcı olabilir.
Göz Tembelliğinin Belirtileri Nelerdir?
Tedavisinin uygulanmaması halinde gözlerde rahatsız edici bir görme kaybına ve göz yorgunluğuna yol açan bu hastalığın bazı belirtileri bulunmaktadır. Çocuklar bu belirtileri gösterdiği anda aileler göz tembelliği ya da diğer ismi ile ambliyopi hastalığından şüphelenmeli ve çocukları bir göz muayenesine götürmelidir. Bu belirtilerden ilki sık sık göz kırpmaktır. Diğer bir belirtisi ise bir gözü kapatma isteğidir. Sezgisel olarak yapılan bu hareket de göz tembelliğine işaret etmektedir.
Gözleri ovuşturma ya da bir yere bakarken odaklanırken gözleri kısarak bakmak belirtiler arasındadır. Göz ve el kasları arasında koordinasyon gerektiren ince motor işleri yaparken zorlanmak. Örneğin yazı yazarken zorlanmak gibi. Dikkat dağınıklığı da yine bu hastalığın belirtilerinden bir tanesidir. Aileler çocukların okul hayatları ile de yakından ilgilenip öğreticileri aracılığı ile çocuklarının bu belirtileri gösterip göstermediğini sorgulamalıdır.
Göz Tembelliği Nasıl Tedavi Edilir?
Göz tembelliği hastalığının tanısı ne kadar erken konulur ve tedaviye ne kadar erken başlanırsa o derecede daha olumlu sonuçlar alınmaktadır. Bu yüzden ailelerin çocuklarını sık sık göz muayenesine dahil etmeleri gerekir.
Göz tembelliğinin bazı tedavi yöntemleri şunlardır; Sağlıklı göz kapatılarak göz tembelliği yani zayıflık bulunan gözün etkin olarak kullanılması sağlanır. Bu tedavinin süreci yaş faktörüne göre değişiklik gösterebilir. Küçük yaşlardaki bireylerde göz kapama tekniği daha kısa uygulanmaktadır.
Göz Tembelliği Tedavisi İçin Önemli Bilgi
Eğer göz tembelliği tedavinizi küçük yaşta veya tembelliğin başlangıç zamanında yani teşhis anında yapmazsanız ilerleyen zamanlarda tedavi için geç kalmış olursunuz. İleride pişmanlık duyup tedavi etmeye başlamak isteseniz bile gözünüz düzelmeyebilir. Eğer bir ebeveynseniz çocuğunuzu bir şekilde ikna edip tedaviyi uygulamasını sağlayın.
Göz tembelliği tedavisi çocuklar için sıkıcı gelebilir. Çünkü gören gözü kapatıp görmeyen göz ile bir şeyler okumak, yazmak veya izlemek çocuklara zor veya sıkıcı gelebiliyor. Tavsiyemiz sizlere onları ödüllendirin veya bir şekilde ikna etmeye çalışın. Bu olası durumlarda çocuğunuzun kapalı olan gözünü de sık sık kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Sağlam olan gözün bandını aralayabilir sizi yanıltabilir 🙂
Son Yorumlar