
Geniz akıntısı genellikle mevsim geçişlerinde görülür. Burun ve sinüslerden boğaza doğru akan akıntıdır. Soğuk kuru havalarda bağışıklık sisteminin güçsüz düştüğü durumlarda kendini hissettirir. Geceleri daha da artan bir öksürüğün habercisidir. Bilakis öksürüğe sebep olan en yaygın hastalıktır.
Bununla birlikte boğaz ağrısı sinüs enfeksiyonu gibi belirtiler de ortaya çıkar. Mukusun boğazı orta kulağa bağlayan boruyu tıkaması halinde ağrılı bir kulak enfeksiyonu ortaya çıkabilir. Genellikle bu durumlar yüzünden hastanın nefes alma kalitesinde düşüşler görülür. Yani önceki gibi sağlam ve sağlıklı nefes alamayabilir. Nefes alıp verirken hırıltılar oluşur.
Geniz Akıntısı Nedenleri Nelerdir?
Geniz akıntısının bir çok nedeni bulunur. Burnun iç kısmının iltihaplanması sonucu oluşan rinit hastalığı en belirgin ve bilinen nedenidir. Soğuk algınlığı hormonal değişimler ve bazı ilaçların yan etkilerinden dolayı rinit hastalığı meydana gelir. Sinüzit de burun akıntısı ve geniz akıntısına neden olabilir. Mevsim geçişlerinde sıcaklık ve nem değişikliklerinden kaynaklı boğazdaki ve burundaki mukus kalınlığında değişmelere neden olabilir. Bu durumda geniz akıntısına neden olur.
Bunların yanında;
- Sigara kullanımı
- Gebelik
- Aşırı baharat tüketimi
- Parfüm, temizlik ürünleri gibi tahriş sağlayıcı kimyasallar
- Doğum kontrol hapları geniz akıntısına neden olabilir.
Geniz Akıntısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Boğazı nemli tutmakla tedaviye başlanabilir. Ilık ve sıcak yiyecekler bitki çayları tavuk suyu gibi içecekler mukusu inceltebilir. Yatarken kafanın yukarıda olması da daha az akıntı olması açısından durumu hafifletebilir. Aşırı soğuk ve ya aşırı sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmak önemlidir. Bağışıklığı güçlü tutan yiyeceklere öncelik verilebilir. Evde hazırlanan tuzlu su spreyleri burnun içini nemlendirir. Bol su tüketmek mukusu inceltir ve boğazı nemli tutar.
Bu da belirtilerin azalmasını sağlar. Eğer hastalık 10 günden fazla seyrederse uzman hekime danışmakta fayda vardır. Ateş veya boğazda hırıltı başka hastalıklarında işaretçisi olabilir. Bu hastalığın tedavisinde burun spreyleri ağrı kesiciler ve antibiyotikler önerilir. Geniz akıntısını evde kontrol altında tutmak mümkündür. Fakat geniz akıntısının alınan önlemler dahilinde geçmemesi durumunda yaşam kalitesini düşürebilir. Mutlaka uzman doktora görünmeyi ihmal etmeyiniz.
Geniz Akıntısı Korona Belirtisi midir?
Koronavirüse yakalanma şüphesi veya belirtileri sizde olduğunu şüphe ediyorsanız ve geniz akıntı probleminiz var ise Korona virüsü kapmış olma ihtimaliniz yüksektir. Ancak kronik bir rahatsızlığınız var ise endişelenmeyin, geniz akıntısı sorununuz var ise kendinizi izole edip derhal bir sağlık kurumuna başvurmanızı öneriyoruz.
Korona virüs belirtileri nelerdir;
Virüs kaptıktan sonra ilk 3 gün sık belirtirler;
- Ateş
- Kuru öksürük
- Nefes darlığı
COVID-19 Enfeksiyonu, öksürük, hapşırık ve yakın kişisel temas ile bulaşmaktadır. (temastan kaçınmaya ve sosyal mesafenizi korumanızı önemle dikkat edin)
Korona virüsün alerjik belirtileri;
Bu belirtilerde başlığımız ile alakalı geniz akıntısı yer almaktadır. Hafif görülen ve nadir belirtileri şunlardır;
- Hapşırık
- Burun akıntısı veya tıkanıklığı
- Gözlerde kaşıntı ve sulanma
- Boğaz ve kulakta kaşıntı
- Kulakta dolgunluk
- Geniz akıntısı
Son Yorumlar